I diskusjoner om arbeidsinkludering av mennesker som sliter psykisk, blir det ofte påpekt at arbeidsgivere må ta sin del av ansvaret hvis en skal lykkes. Arbeidsgiveres manglende vilje blir ofte beskrevet som en av de barrierene som må forseres. Vår erfaring er at arbeidsgivere ønsker å gi folk med psykiske CV-hull en mulighet. At de er enige med oss i at arbeid og utdanning burde bli en del av velferdssamfunnets tilbud til alle som sliter psykisk. Mange arbeidsgivere åpner også døra til arbeidslivet for mennesker med store hull i CV-en – kanskje særlig for unge som har aldri har fått sjansen til å prøve seg.

Vi opplever at det eksisterer et stort, uforløst ønske om å bidra blant norske arbeidsgivere. De trenger imidlertid trygghet for at det er hjelp å få hvis problemer skulle oppstå underveis. Derfor følger fontenehusene opp alle våre arbeidsgivere

Arbeidsgivere

Vår viktigste samarbeidspartner

Overgangsarbeid – vår metode

Overgangsarbeid er fontenehusenes unike verktøy for medlemmer som vil prøve seg i arbeidslivet. OA er 6 til 9 måneders tarifflønnet deltidsarbeid. Arbeidstilbudet er fremforhandlet av arbeidsgiver og fontenehuset. Jobben er enkel med oppgaver de fleste kan løse. OA er ikke drømmejobben, men en ny inngang til arbeidslivet. Fontenehuset står for rekruttering og opplæring, og for tett oppfølging både av ansatte og arbeidsgivere på arbeidsplassen. Fontenehuset stiller også med vikar når det trengs.

Det trygger arbeidsgiver samtidig som det gjør det lettere for medlemmer med flere arbeidsmessige nederlag å prøve seg på nytt i arbeidslivet. Den langvarige relasjonen fontenehuset etablerer med overgangs-arbeidsgiverne gjør det mulig å tilrettelegge arbeidsdagen i tråd med ulike medlemmers ønsker og behov. Noen ganger må en medarbeider eller medlem som kjenner jobben fra før jobbe sammen med den ny ansatte både i 2 og 3 uker før en blir trygg i sin nye rolle. Andre ganger er det nok med kortvarig opplæring. Den tette oppfølgingen skaper trygghet også for arbeidsgiver.